Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Kadavar - Berlin

                     Το vintage/occult rock την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, με τα συγκροτήματα  που φοράνε καμπάνες ή βάφονται με τους σταυρούς ανάποδα να έχουν κατακλίσει τον χώρο. Οι Γερμανοί Kadavar ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και με το τρίτο τους πόνημα που φέρει τον τίτλο της πόλης που ζουν(Berlin), να δείχνουν τουλάχιστον στα δικά μου μάτια ότι ποιοτικά, ανήκουν σε ένα άτυπο “big 4” του ήχου, μαζί με Graveyard, Witchcraft και τους πιο φρέσκους Blues Pills.
            Όλα τα προαναφερθέντα συγκροτήματα εννοείται πως έχουν τον δικό τους προσωπικό ήχο, απλά στο βασικό μίγμα των Led Zeppelin & Black Sabbath, άλλος θα προσθέσει Pentagram, άλλος Janis Joplin και άλλος τους Jeronimo. Στο Berlin οι Kadavar παίρνουν μικρές αποστάσεις σε σχέση με τους προηγούμενους δύο δίσκους τους. Οι κιθάρες του Lupus Lindenman μπαίνουν ακόμα πιο μπροστά στην τελική μίξη μαζί με τα φωνητικά του που έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Η ερμηνεία του στο “Thousand Miles Away From Home” είναι χαρακτηριστική στο πως έχει βελτιώσει την τεχνική του. Τo άλμπουμ είναι γεμάτο από εξαιρετικά riff, άλλοτε πιο χορευτικά όπως το εναρκτήριο “Lord Of The Sky”, άλλοτε πιο heavy και κοφτά, “Circle In My Mind”. Το “The Old Man” μπορεί εύκολα να γίνει το single «πολιορκητικός κριός» του άλμπουμ, αλλά το τραγούδι που ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα στο Berlin, είναι το “See The World With Your Own Eyes”. Η πιο alternative σύνθεση του δίσκου που ίσως προμηνύει την μελλοντική κατεύθυνση των Βερολινέζων. Σαν bonus track έχουμε την διασκευή σε ένα σχετικά άγνωστο τραγούδι,”Reich Der Traume” ,της πολύ διάσημης Γερμανίδας μουσικού Nico , που οι περισσότεροι την γνωρίζουμε από το ντεμπούτο των Velvet Underground. Ίσως σε κάποιους φανεί κουραστικό το γεγονός ότι μέσα στα τραγούδια τα riff επαναλαμβάνονται, χαρακτηριστικό του kraut rock, αλλά οι πιο προσεκτικοί ακροατές θα δουν ότι υπάρχει μπόλικη λεπτομέρεια σε όλες τις συνθέσεις, ειδικά στις «γέφυρες» αυτών.
       Εν κατακλείδι, το Berlin είναι ένας δίσκος φτιαγμένος για repeat, αρκετά ζεστός και έντονος, γεγονός που του το προσδίδει η παραγωγή. Η οποία είναι αρκετά «ζωντανή» κάνοντας σε να βιώνεις τους έντονους ρυθμούς και την μαγεία που προφανώς θα έχει μια σύγχρονη  μεγαλούπολη όπως το Βερολίνο. Οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι έχουν παράδοση στο rock και οι Kadavar είναι οι συνεχιστές αυτής .


Φροίξος Βικάτος                                                8/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου