Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ENFORCER - FROM BEYOND (ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΥ)


      Κάτι έχει το κλίμα στην Σουηδία και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον heavy ήχο, γιατί δεν εξηγείτε αλλιώς η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των συγκροτημάτων, που βγάζει αυτή η Σκανδιναβική χώρα. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας αναβρασμός ρετρό-λαγνείας,  με συγκροτήματα όπως οι Ghost, Blues Pills και φυσικά οι Enforcer. Τους τελευταίους για τους οποίους γίνεται λόγος σε αυτές τις γραμμές, μπορώ να πω ότι δεν τους είχα πάρει και με καλό μάτι στην αρχή, όλα αυτά μέχρι το φετινό τους πόνημα From Beyond.
       Είναι αλήθεια ότι τους Enforcer, αν τους δεις επιφανειακά θα τους κρίνεις σαν μια heavy metal μπάντα που δεν μπορεί να αποχωριστεί τις επιρροές τις, οι οποίες είναι εμφανείς σε κάθε τους δουλειά. Με το From Beyond μπορώ να πω ότι και εγώ προσπέρασα αυτή την εύκολη παγίδα, με τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα του δίσκου. Με άκουσμα του ήχου των τυμπάνων, άρχισαν να φυτρώνουν λευκοί σταυροί στο πάτωμα του δωματίου μου και το ημερολόγιο έδειχνε πάλι 1986! Ναι το ξέρω όλα αυτά σας ακούγονται γλαφυρά και υπερβολικά σαν αντιδράσεις, αλλά δεν ξέρω τη να πρωτοπώ για τον ήχο του δίσκου, που τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος έχουν επιμεληθεί. Κιθάρες και διάθεση αλά Show No Mercy, punk αίσθημα και attitude αλά Killers. Αυτή τη φορά οι Σουηδοί δεν δανείζονται μόνο από τις επιρροές τους, αλλά κάνουν και κτήμα τους, την κληρονομιά κλασικών δίσκων της δεκαετίας του 80. Όσο αφορά τα τραγούδια έχουμε τα κλασικά speed, λέγε με Destroyer και Undying Evil, το instrumental κάπου στη μέση Hungry They Will Come, αλλά η διαφορά έγκειται στα πιο «αργά» Below The Slumber, Farewell και το ομότιτλο που είναι πιο σκοτεινά και μελαγχολικά, δείχνοντας έτσι μια πτυχή του συγκροτήματος που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
      Αν οι Enforcer κυκλοφορούσαν τέτοιους δίσκους, την «χρυσή» για τον κλασικό heavy metal ήχο δεκαετία του 80, θα γέμιζαν γήπεδα και θα πουλούσαν εκατομμύρια δίσκων. Επειδή όμως βρισκόμαστε στα 10’s και το ξέρουν και οι ίδιοι καλά αυτό, θα ιδρώνουν το σανίδι μικρών κυρίως clubs και θα κερδίζουν την εκτίμηση και την αγάπη του metal ακροατηρίου για δουλειές σαν το From Beyond. Από καρδιάς λοιπόν 10!




Φροίξος Βικάτος                                                        10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου