Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

30 ΧΡΟΝΙΑ HELL AWAITS (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)


   Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που οι Slayer κυκλοφόρησαν το Hell Awaits και ταυτόχρονα «όργωσαν» το χωράφι, για ολόκληρο το ακραίο μεταλλικό φάσμα. Η επιρροή και η καθοριστικότητα του οποίου, δεν άφησε ούτε και τους ίδιους τους Slayer ανεπηρέαστους, ένα χρόνο μόλις μετά, με τα σημάδια του να είναι εμφανή  παρά την μεγάλη εξέλιξη που είχε πραγματοποιηθεί με το Reign In Blood.
    Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή και τον metal αναβρασμό που υπήρχε στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του 80. Οι Slayer με το αυτοχρηματοδοτούμενο ντεμπούτο τους  Show No Mercy είχαν κάνει τον απαραίτητο Θόρυβο στους «νεογέννητους» τότε thrash metal κύκλους, με το εν λόγω album να φτάνει τις 40.000 πωλήσεις. Αυτό ευτυχώς για όλους όσους αγαπάνε αυτή τη μουσική, ώθησε τον ιδρυτή της δισκογραφικής Metal Blade να αναλάβει την παραγωγή/χρηματοδότηση του επόμενου δίσκου των Slayer. Με πιο επαγγελματικό εξοπλισμό αυτή τη φορά θα ηχογραφήσουν το Hell Awaits, αν και το αποτέλεσμα παραμένει αδύναμο σε σχέση με τις παραγωγές που ακολούθησαν. Στο Hell Awaits οι «Σφαγείς» χτίζουν σιγά-σιγά τον προσωπικό τους ήχο, καθώς οι Judas Priest του ντεμπούτου τους μπαίνουν στο background, με τις συνθέσεις να είναι πιο σκοτεινές και progressive. Στην εισαγωγή του ομώνυμου τραγουδιού ακούγεται η φράση «Join us» παιγμένη ανάποδα και κάπως έτσι παίρνει σάρκα και οστά το ακραίο metal.Τα τραγούδια ένα και ένα, ο Lombardo μας δίνει στην ουσία τα πρώτα δείγματα γραφής, του drummer που θα γινότανε ένα δίσκο μετά, King και Hanneman σε μόνιμη μάχη με τα riffs και τα αρρωστημένα solos(trademark τους) να δίνουν και να παίρνουν, επίσης με τις ερμηνείες του Araya να μας χαρίζουν μερικές από τις καλύτερες κραυγές του( Kill Again, At Dawn They Sleep). Πολλοί metal καλλιτέχνες πίνουν νερό στο όνομά του δίσκου αυτού, όπως ο Phil Anselmo και Dimebag Darrel, με τον τελευταίο να έχει πει πως αυτός ο δίσκος του έμαθες πώς να παίζει metal κιθάρα με αρχ…Επίσης οι Cradle of Filth και Six Feet Under είναι μερικά ονόματα συγκροτημάτων που έχουν διασκευάσει τραγούδια από το Hell Awaits.
      Ο δεύτερος δίσκος των Καλιφορνέζων στέκει στην ιστορία του heavy metal αγέρωχος παρά τα τριάντα του χρόνια και όπως το καλό κρασί με τα χρόνια γίνεται καλύτερο. Μπορεί οι Slayer με τους δίσκους που ακολούθησαν να συνέχισαν να ανεβάζουν το επίπεδο των δουλειών τους και να μην κοίταξαν ποτέ πίσω αλλά το Hell Awaits αποτελεί ένα cult μνημείο της δισκογραφίας τους και από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού album σε επιδραστικότητα  στο σκληρό ήχο.



Φροίξος Βικάτος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου