Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

MARDUK- FRONTSCHWEIN(ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΥ)


     Μια από τις συνεπέστερες black metal μπάντες επιστρέφει φέτος με τον καινούργιο της δίσκο που ακούει στον τίτλο Frontschwein. Οι Σουηδοί με το καινούργιο τους πόνημα επιστρέφουν εξολοκλήρου στην πολεμική θεματολογία, κάτι που είχαν να δοκιμάσουν αποκλειστικά, από το 1999 και το Panzer Division Marduk.
    Η κίνηση τους αυτή φαίνεται ότι τους δικαιώνει, συμπέρασμα που βγαίνει από το πρώτο κιόλας άκουσμα.. Δεν πρωτοπορούν σίγουρα, αλλά από την στιγμή που δικαιολογούν με την απόδοση τους κάθε καινούργια τους κυκλοφορία μόνο θετικό μπορεί να είναι αυτό το στοιχείο στο συνολικό αποτέλεσμα. Αυτό που θέλουν να πετύχουν το καταφέρνουν με τον καλύτερο τρόπο, είτε με την χρήση samples από πεδία μαχών είτε με την ίδια τους την μουσική που είναι άκρως επιθετική και σου δημιουργεί αυτή την τρομακτική πολεμική ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόσο καλά riffs από τους Σουηδούς, μερικά εκ των οποίων είναι κολλητικά όπως στο μεσαίων ταχυτήτων για τον δίσκο «503». Το παραδοσιακό τους black «βλέπει» ξεκάθαρα προς Νορβηγία μεριά, και συγκεκριμένα την κλασική δεκαετία των 90’s. Οι κιθάρες είναι «σιδηροδρομικές» και «ξυράφια» και σε συνδυασμό με τον καταιγισμό των τυμπάνων έχουμε το τέλειο μίγμα κλασικού black, που ευτυχώς βοηθιέται από την καλή παραγωγή. Αυτό που μου άρεσε αρκετά είναι ότι στα πιο αργά σημεία σε κομμάτια όπως τα «Watherland» και «Nebelwerfer» το συγκρότημα πετυχαίνει μια σπάνια post-apocalypse ατμόσφαιρα που μου θύμισε το αγαπημένο μου «South of Heaven». Βέβαια επειδή η ένταση σε όλη την διάρκεια είναι μεγάλη και οι ταχύτητες υψηλές, ίσως ένα με δύο τραγούδια λιγότερα να έκαναν πιο «ξεκούραστο» έναν γενικά απολαυστικό δίσκο.
      Για αυτούς που θέλουν το black metal τους να «πατάει» πάνω στις παραδόσεις των κλασικών δίσκων των 90’s, η καινούργια δουλειά των Marduk σίγουρα θα τους καλύψει, χωρίς όμως να αποτελεί νοσταλγικό δημιούργημα, αλλά περισσότερο πίστη και αγάπη για το ιδίωμα.


Φροίξος Βικάτος                                                 8/10   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου