Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

NAPALM DEATH - APEX PREDATOR-EASY MEAT(ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΥ)


      Ας ξεκινήσω λέγοντας πως το 2013 στο Heavy by the Sea παραλίγο να χάσω την ακοή μου με την εμφάνιση των Napalm Death, πράγμα στο οποίο δεν φέρει ευθύνη το συγκρότημα. Αφού το έβγαλα από μέσα μου αυτό, νομίζω πως ήρθε η ώρα να πούμε μερικά λόγια για μία από της πιο σημαντικές κυκλοφορίες στον ακραίο ήχο που θα ακούσουμε φέτος.
     Τον 15ο δίσκο τους φτάνουν αισίως οι γνωστοί grindcore-άδες  που αν τολμήσω και τους πω βετεράνους να πέσει φωτιά να με κάψει. Και αυτό γιατί οι Βρετανοί έχουν πολλά περισσότερα να πουν από τους μισούς και βάλε εκεί «έξω» στο metal. O Barney «φτύνει» για ακόμα μια φορά έξυπνους κοινωνικο-πολιτικούς στίχους ( στο σαρκασμό του «Metaphorically Screw You») κάνοντας έτσι την μουσική των Napalm Death «όχημα» όχι μόνο για τους θυμωμένους, αλλά προσφέροντας πάντα και σαφή άποψη, αν όχι τροφή για σκέψη. Από μουσικής σκοπιάς έχουμε ίσως τους πιο απλοποιημένους Napalm Death των τελευταίων δίσκων. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουν την ακρότητα τους, αυτός είναι κανόνας άλλωστε που δεν παραβίασαν ποτέ στην πολυετή τους καριέρα. Απλά εκεί που ο Mitch Harris πρόσφερε σε ένα δίλεπτο κομμάτι, riffs και οι ιδέες για άλλα τέσσερα τώρα το κάνει μόνο για τρία! Φυσικά και αστειεύομαι, αλλά με αυτό τον τρόπο θέλω να δείξω πως σε κάθε τραγούδι του δίσκου, από το πιο trhash-ατο «Smash a Single Digit», σε αυτό που έχει τις «ρίζες» του στο punk «Bloodless Coup», στο σχεδόν death metal «Beyond The Pale» έως και το κλασικό πειραματικό του δίσκου τους «Dear Slum Landlord» όλες οι συνθέσεις βρίθουν ιδεών και καλών riffs. Θα ξεχωρίσω όμως το «Hierachies» με τα «καθαρά» παρακαλώ φωνητικά στο ρεφρέν του Barney, να το κάνουν αξιομνημόνευτο και σίγουρα το highlight του Apex Predator-Easy Meat.
       Για όσους αγαπάνε τον ακραίο ήχο και δεν πείστηκαν ακόμα για την ποιότητα του δίσκου αλλά και το «βάθος» του, ας ξαναρίξουν μια ματιά στο αλληγορικό εξώφυλλο του δίσκου, από μία δουλειά που «φωνάζει» από την πρώτη ματιά ότι αξίζει τα λεφτά μας. Κλείνοντας θέλω να πω, ότι είναι πολύ ωραίο να βλέπεις συγκροτήματα με πολλά χρόνια στην πλάτη τους, να παλεύουν και να νοιάζονται για κάθε καινούργια τους δουλειά, ένα από αυτά να είστε σίγουροι πως είναι οι Napalm Death.


Φροίξος Βικάτος                                                     8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου