Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

TOP 20- 2014 ( ΘΕΣΕΙΣ 20-16)


     Καλό μήνα σε όλους! Ο Δεκέμβρης έφτασε και για τους απανταχού  μουσικο-γραφιάδες και μουσικόφιλους αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Λίστες, μα πολλές λίστες! Αγαπημένη μου περίοδος αυτή μιας και πάντα αποτελεί την αφορμή για μπόλικη κουβέντα. Αλλά το σημαντικότερο και πιο σπουδαίο είναι ότι από τότε που με θυμάμαι να ψάχνω τις ετήσιες λίστες με τα «καλύτερα» albums των συντακτών, αυτό που κέρδιζα είναι ότι πάντα, έστω και την ύστατη στιγμή ανακάλυπτα κάποιο συγκρότημα και δίσκο που είχα παραλείψει λόγο του μεγάλου όγκου των κυκλοφοριών. Αυτό θα σας  συμβουλέψω να κάνετε και εσείς με το δικό μου top 20. Έστω και μια κυκλοφορία να σας κερδίσει θα δείτε ότι είναι πολύ σημαντικότερο από τις διαφωνίες καφενειακού επιπέδου. Άλλωστε η λίστα μου αποτελεί τα «αγαπημένα» μου για το 2014, δηλαδή δίσκους που το repeat αποτέλεσε την «δεύτερη τους φύση». Ξεκινάμε λοιπόν…


20)  In Flames- Siren Charms
        Oι Σουηδοί πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα τον 2ο δίσκο τους μετά την φυγή του κιθαρίστα Jesper.Πειραματίζονται με την πιο pop/electronica πτυχή του ήχου τους κάτι που οδήγησε σε ακραίες αρχικά εκτιμήσεις με το Siren Charms όμως να αποτελεί έναν ακόμα ποιοτικό δίσκο στο είδη γεμάτο οπλοστάσιο των In Flames. Ανανεωτικό για την πολύχρονη πορεία τους.


19) Electric Wizard- Time To Die
       Όποιος είπε ότι το metal δεν είναι τρομακτικό μάλλον δεν έχει ακούσει το τελευταίο πόνημα των Βρετανών και γενικότερα δεν έχει ασχοληθεί με αυτούς εδώ τους παλαβούς. Δεν πρωτοπορούν, ούτε μας εκπλήσσουν εδώ οι Wizard αλλά όταν καταφέρνουν με περίσσια  ευκολία να γράφουν τραγούδια όπως το «λασπώδες» και μελωδικό ομώνυμο του δίσκου, τότε τους βγάζεις το καπέλο.


18) Triptykon- Melana Chasmata
        Πιο σκοτεινό και από τα ορυχεία της Μόρια( για να μην ξεχνιόμαστε) το φετινό δημιούργημα του Tom G. Warrior με όχημα τους Triptykon αποτελεί ένα metal έργο τέχνης. Είναι ο καλύτερος δίσκος του από το 2006 όταν και είχε κυκλοφορήσει το Monotheist με τους Celtic Frost. Στην διάρκεια του δίσκου παρελαύνουν σχεδόν όλα τα είδη της metal μουσικής!

17) Dead Congregation- Promulgation of the Fall
        Αποτελούν κατηγορία από μόνοι τους, όχι επειδή ανακάλυψαν τον τροχό αφού παλιομοδίτικο death metal παίζουν οι Αθηναίοι. Αλλά γιατί αυτό που παίζουν δεν μπορεί να το πλησιάσει κανείς τους συνάδελφος. Τεχνικό, συμπαγές death metal με μπόλικες δόσεις black metal μελωδιών. Η αναμονή των 6 ετών άξιζε και με το παραπάνω.


16) Slash- World On Fire
       Τριάντα χρόνια rock nroll ιστορίας. Πάθος, ωριμότητα αλλά και ανέλπιστα μεγάλη ποικιλία τραγουδιών στον 3ο προσωπικό δίσκο του δεξιοτέχνη κιθαρίστα(ex- Guns nRoses) κυρίου Hudson. Η χημεία του με τον τραγουδιστή των Alter Bridge πλέον είναι αναμφισβήτητη, ο οποίος με τις ερμηνείες του εξυψώνει τις συνθέσεις του Slash. Σίγουρα πιο heavy σε σχέση με τα προηγούμενα 2 album, με hard rock ψυχή και attitude όμως. 


Φροίξος Βικάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου