Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Slipknot 16 χρόνια

                 Σε μια εβδομάδα που ο διχασμός του ερωτήματος «Ολυμπλιακός ή Παναθηναϊκός», μεταφέρεται ξεκάθαρα πλέον στο πολιτικό τερέν και όλοι θα δείξουμε τι άνθρωποι είμαστε και πως μεταφράζουμε στην ζωή μας ο καθένας την αξιοπρέπεια, εγώ σε αυτά τα ιντερνετικά debate θα πω ΟΧΙ και θα προσφύγω για λίγο στο δικό μου «καταφύγιο». Τη μουσική φυσικά φίλοι μου και πιο συγκεκριμένα τη Heavy Metal μουσική.
          Δεκαέξι χρόνια πριν έκαναν το «ντεμπούτο» τους οι Slipknot με τον ομώνυμο δίσκο τους. Τα εισαγωγικά πιο πριν στην λέξη ντεμπούτο φυσικά και έχουν λόγο ύπαρξης, αφού το πρώτο album των μασκοφόρων από την Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι το αποκηρυγμένο από τους ίδιους Mate. Feed. Kill. Repeat. Στο οποίο όμως το συγκρότημα δεν είχε βρει ακόμα τον ήχο του ούτε είχε την τελική του σύνθεση, τουλάχιστον όπως τους μάθαμε οι περισσότεροι. Το συγκρότημα διαχειριστικέ πολύ έξυπνα το momentum της εποχής( με το mileniοum θα άλλαζαν πολλά), μα πάνω απ’ όλα έκαναν τις επιρροές τους από την πρώτη στιγμή κτήμα τους, σε έναν εντελώς προσωπικό ήχο. Όπως καταλαβαίνεται δεν με ενδιαφέρει να κάνω άλλη μια «κριτική» ανάλυση του δίσκου μουσικά, πιο πολύ όμως με νοιάζει να ασχοληθώ με το τελευταίο πραγματικά brand name στο metal και πως τα κατάφεραν με το album αυτό. Οι Slipknot από τα μουσικά βίντεο του “Wait And Bleed” και του “Spit It Out”( The Shinning κανείς; ) κατάφεραν να περάσουν την παρανοϊκή τους εικόνα στο mainstream κοινό. Και με στίχους-σλόγκαν “fuck it all! Fuck this world!” (Surfacing) κατάφεραν να γίνουν οι ήρωες μιας νέας γενιάς που δεν έδινε καμία σημασία στο τι εστί ο όρος  true metal. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού η μουσική των Αμερικάνων ήταν ένα απίστευτο μπαστάρδεμα death metal, nu metal, rap μέχρι και trip hop παρακαλώ! Με την βοήθεια του ιδιαίτερου παραγωγού Ross Robinson όλοι αυτοί οι ήχοι ακούγονται σαν μια γροθιά, όπως ακριβώς και τα εννέα μέλη του συγκροτήματος εκείνη την εποχή.
   Οι Slipknot σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν χτίσει το χρωστάνε ακόμα στην φήμη του ονόματός τους εκείνη την εποχή. Ζωντανές εμφανίσεις, στις οποίες οι εννέα μασκοφόροι μπορεί μέχρι και να έβαζαν φωτιά ο ένας στον άλλο! Παρουσίασαν τον ήχο του «αύριο», εκείνη ακριβώς την εποχή και ακόμα ανάγκασαν τους επικριτές τους να τους  παραδεχτούν ως ένα από τα επιδραστικότερα  συγκροτήματα της γενιάς του. Σίγουρα το μεγαλύτερο και εμπορικότερο στο metal από αυτά , καθώς παραμένει headline σε πολλά μεγάλα festival του εξωτερικού. Κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η  ανωνυμία και η όποια μυστικότητα που υπήρχε τότε για την ταυτότητα των μασκοφόρων, βοηθούσε στην συνοχή του συγκροτήματος κάτι που έβγαινε και ως αποτέλεσμα στο μουσικό κομμάτι. Το τελευταίο μεγάλο μουσικό brand στο metal είναι η Slipknot.


Φροίξος Βικάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου