Τρίτη 19 Μαΐου 2015

EXARSIS - THE HUMAN PROJECT(ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΥ)

               «Κάθε εμπόδιο  για καλό»… Έτσι λέει μια γνωστή παροιμία, και στην περίπτωση των old-school thrashers από το Κιάτο, αυτή η φράση πηγαίνει γάντι. Αφού λίγο πριν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία για την προώθηση του The Brutal State τα 3/5 του συγκροτήματος αποχωρούν, καθώς δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις υποχρεώσεις τους με αυτό. Οι εναπομείναντες δύο,  Χρήστος(μπάσο) και Παναγιώτης(κιθάρα), όχι μόνο δεν ακύρωσαν την περιοδεία αλλά κατάφεραν να βρουν και τους αντικαταστάτες που θα πλαισίωναν το συγκρότημα.
           Όσο αφορά τον καινούργιο τους δίσκο οι Exarsis κινήθηκαν αρκετά έξυπνα αφού ο νέος τραγουδιστής ο Νίκος Τραγάκης σίγουρα δεν θα διχάσει, όπως έκαναν οι τσιρίδες του Άλεξη. Υπάρχουν ακόμα οι τσιρίδες όπως είναι φυσικό, αφού αποτελούν trademark του ήχου των Exarsis , αλλά ο Νίκος στο The Human Project φέρνει μια απίστευτη ποικιλία φωνητικών που ανεβάζουν επίπεδο τον δίσκο. Ο οποίος δεν είναι μονόπλευρος και σε ένα είδος μουσικής που τα όρια τους έχουν σχηματιστεί τρεις δεκαετίες πριν, αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα από μόνο του. Βέβαια πολύ αυστηροί thrash-άδες μπορεί να μην δεχθούν ότι τα φωνητικά σε πολλά σημεία θυμίζουν περισσότερο heavy metal. Αλλά τα gang vocals παραμένουν και θα τους επαναφέρουν όλους στην τάξη. Για τις συνθέσεις δεν μπορεί να γίνει πολύς  λόγος, αφού είναι συνέχεια του The Brutal State, old-school thrash μέχρι τελικής νότας. Φυσική συνέχεια αποτελεί και στο στιχουργικό κομμάτι των συνθέσεων, αφού το συγκρότημα καταπιάνεται ξανά με το αγαπημένο του θέμα που είναι οι ιστορίες συνωμοσίας, κοινωνικά πειράματα κτλ.  Αξιοσημείωτο είναι ότι στο The Human Project δεν υπάρχει ίχνος «λίπους», μιας και όλες οι συνθέσεις έχουν λόγο ύπαρξης και η λέξη filler μοιάζει απαγορευμένη δια ροπάλου. Δύο ακόμα ωραίες πινελιές από τους Exarsis στον καινούργιο δίσκο είναι ,η συμμετοχή των πρώην μελών του συγκροτήματος στο εναρκτήριο Arrivals, και η συνέχεια της παράδοσης που θέλει την τελευταία σύνθεση κάθε δίσκου να παίρνει το όνομά  της από τον προηγούμενο δίσκο τους.
        Με λίγα λόγια άλλη μια δουλειά που επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του Ελληνικού thrash metal και μας δείχνει ότι οι Exarsis θα αποτελέσουν-αν δεν το κάνουν ήδη - τους σημαιοφόρους της ακμής του ιδιώματος.  Το The Human Project είναι από τους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους thrash metal δίσκους, όχι μόνο για την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια σκηνή.


Φροίξος Βικάτος                                                                                   9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου