Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

And the winner is..."To Pimp A Butterfly"

                      Αδιαμφισβήτητα είναι το άλμπουμ της χρονιάς, ανεξάρτητα με τη μουσική που ακούει κανείς, το “To Pimp A Butterfly” του ταλαντούχου rapper από Compton Kendrick Lammar. Μπορεί η χρονιά να έκλεισε με την εμπορική κυρίως επιτυχία της Adele και στο metal όλοι να πανηγυρίζουν για την επιστροφή των Iron Maiden, αλλά αν ένα άλμπουμ στιγμάτισε το 2015 αυτό ήταν το τρίτο LP του Kendrick Lammar. Ευτυχώς μόνο για τους σωστούς καλλιτεχνικούς λόγους , κομματάκι δύσκολο αν σκεφτεί κανείς την δημοσιότητα που τυγχάνει η hip hop μουσική, από την κλασική δεκαετία των 90’s για το είδος και μετά.
         Χωρίς πολλές αναλύσεις και λόγια, τα οποία έχουν ειπωθεί άλλωστε για το συγκεκριμένο άλμπουμ από ειδικότερους στη hip hop από μένα, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί το φαινόμενο Lammar δεν αφορά μόνο τους ακροατές της μαύρης μουσικής. Ο Kendrick Lammar εκτός από έξυπνος στιχουργός πάντα αντιμετωπίζει τις δουλειές του ως ένα κινηματογραφικό concept. Αυτό μπορεί να φαινόταν ξεκάθαρα στον προκάτοχο του “To Pimp A Butterfly” το “good kid m.A.A.d. city” που ξεδιπλωνόταν ως φιλμ στον ακροατή. Κι όμως η έμπνευση που έχει ο Αμερικάνος rapper φαντάζει αστείρευτη, με το νέο του πόνημα, στο οποίο συμμετέχει ο Tupac! Δεν θα κάνω παραπάνω spoiler, γιατί η έκπληξη και η απόλαυση θα δοθούν με μια ολοκληρωμένη ακρόαση του άλμπουμ. Το κοινωνικό «κήρυγμα» του Lammar υπάρχει διάχυτο μέσα στα τραγούδια όπως τα “Wesleys Theory”, “Hood Politics” αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο κατηγορώ στο τέλος του πιο αισιόδοξου τραγουδιού της χρονιάς, “i”, προς τους τα «αδέρφια» του κάτι που έκανε και μέσα από τους στίχους του και το ίνδαλμα του Lammar, ο Tupac. Πέρα από τα πολλά μηνύματα αυτό που μένει να κρατήσει κάποιος από το άλμπουμ είναι η μουσική. Ναι, όσο περίεργο και να ακούγεται για ένα hip hop άλμπουμ, η μουσική εδώ κάνει την διαφορά σε συνδυασμό πάντα με τους στοίχους, το rap στοιχείο και την πολύ καλή παραγωγή. Τα beat που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως soul, jazz και funk, με την βοήθεια του γνωστού πλέον σαξοφωνίστα Kamasi Washington,  δίνοντας ένα αρκετά ζεστό ηχόχρωμα στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος η παραγωγή έχει την επίβλεψη του Dr. Dre, αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία, με τον μαθητευόμενο του Dre στην μίξη Derek MixedbyAli” να κάνει θαύματα με την ιδιαίτερη τεχνική του στο μιξάρισμα( mixes in mono ).
        Όπως είναι λογικό σε αυτά τα άλμπουμ δεν ξεχωρίζει κάποιο τραγούδι αλλά η δουλειά ως σύνολο, η οποία από την αρχή μέχρι το τέλος σφύζει από καλλιτεχνικότητα. Σαν μουσικό project το “To Pimp A Butterfly” φέτος δεν είχε αντίπαλο από την στιγμή που κυκλοφόρησε. Μια μικρή συμβουλή για το τέλος σε όσους θέλουν να το απολαύσουν σωστά, η ολοκληρωμένη ακρόαση απαιτείται! Καλές γιορτές!


Φροίξος Βικάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου